Saturday, January 16, 2010

Godišnjica ubistva Srba u Skelanima













16. januar 2010. u 13.28
Polaganjem venaca na centralnom spomen obeležju i parastosom u crkvi, u Skelanima u mesnoj zajednici opštine Srebrenica obeležena je 17. godišnjica stradanja 68 srpskih civila, koje su na najbrutalniji način ubili pripadnici muslimanskih oružanih snaga.

Vence su položili predstavnici boračke organizacije Republike Srpske, opštine Srebrenica i Bratunac, kao i predstavnici drugih organizacija i udruženja.

Napad muslimanskih jedinica pod komandom Nasera Orića počeo je, prema svedocima, u zoru 16. januara 1993. godine na rubna područja Skelana i tom prilikom je pored 68 ubijenih srpskih civila još 165 ranjeno, a 30 zarobljeno i odvedeno u logor u Srebrenici.

Srpsko stanovništvo je, tražeći spas, bežalo prema mostu koji spaja Skelane sa Bajinom Baštom u Srbiji, koji je bio pod stalnom mitraljeskom i snajperskom paljbom.

Veliki broj je ranjen i ubijen na mostu i u njegovoj blizini, dok su neki pogođeni kada su pokušavali da preplivaju reku Drinu.

Od 30 zarobljenih Srba polovina nije preživela torturu u bošnjačkom zatvoru i logoru u Srebrenici, a sudbina 10 osoba i dalje je nepoznata.

Sva srpska sela oko Skelana, više od 20, muslimani su razorili i popalili tokom rata, kao i četiri pravoslavne crkve.

Zločinci nekažnjeni
Za ove i druge ratne zločine na području Podrinja niko još nije odgovarao, iako su zločini počinjeni nad Srbima dokumentovani i predati nadležnim pravosudnim organima na procesuiranje.

Ni Orić, koji je uhapšen po nalogu Haškog tribunala, nije odgovarao za ratne zločine počinjene tokom rata nad srpskim civilima na području Podrinja.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio na dve godine zatvora, jer nije sprečio ubistvo pet bosanskih Srba, kao ni maltretiranje 11 zatvorenika, u periodu od 1992. do 1993. godine, a na osnovu komandne odgovornosti.

Orić je, istovremeno, oslobođen optužbi za uništavanje civilnih objekata, za šta nije postojala vojna potreba.

Međutim, žalbeno veće Haškog tribunala je 3. jula 2008. godine oslobodilo je Orića svih optužbi podnetih protiv njega, jer nije dokazana njegova krivica za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom. (RTS)

No comments:

Post a Comment