Thursday, June 24, 2010

Kanadski premijer uložio veto na rezoluciju o Srebrenici




24. jun 2010. u 06.13

Kanadski premijer i lider Konzervativne partije Stefan Harper uložio je veto na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici u kanadskom parlamentu.

Pozivajući se na saopštenje Kongresa Bošnjaka Severne Amerike, agencija Fena je javila da su Bošnjaci koji žive u Kanadi, oštro protestovali zbog iskrivljavanja činjenica i blokiranja ove rezolucije.

„Premijer Harper je prvo u potpunosti odbacio rezoluciju tako što je umesto nacionalnog imena Bošnjak upotrebio termin ´bosanski ljudi nad kojima je navodno izvršen genocid´, čime je pokušao da kaže da je genocid vršen nad svim narodima u BiH. Zatim je smanjio broj žrtava genocida s više od osam hiljada na njegovih više od sedam hiljada i na kraju izbacio termin ´genocid´, upotrijebivši termin masovno ubijanje”, navode u saopštenju bosanskohercegovačkih iseljenika u Kanadi.

U saopštenju se dodaje da se još jednom pokazalo da su „Harper i Konzervativna partija pod jakim uticajem srpskog i ruskog lobija u Kanadi”.

Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji je inicirao Kongres Bošnjaka i kanadski Insitut za istraživanje genocida, podržali su pojedini poslanici u kanadskom parlamentu. U njoj je predlagano da se 11. jul proglasi za dan sećanja na žrtve najvećeg zločina genocida u Srebrenici.

Kongres Bošnjaka Severne Amerike u saopštenju ističe da je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić uputio pismo ministru spoljnih poslova Kanade, naglašavajući potrebu usvajanja ove rezolucije. (Tanjug)

No comments:

Post a Comment