Tuesday, March 29, 2011

Kosovska Mitrovica bojkotuje Eulex


29. mart 2011. u 10.50

Odbornici opštine prekidaju saradnju i komunikacije sa misijom EU na Kosovu i pozivaju Srbe i one koji nisu Albanci na bojkot popisa.

Saradnje neće biti „sve dok ova misija ne počne da se ponaša i radi u skladu sa dodeljenim mandatom”.

Na šestoj redovnoj sednici, odbornici opštine Kosovska Mitrovica pozvali su Srbe i ostalo nealbansko stanovništvo da bojkotuju predstojeći popis stanovništva, koji organizuju kosovske vlasti u Prištini, jer će u suprotnom, kako su naveli, samo legalizovati etničko čišćenje koje se na Kosovu i Metohiji sprovodi od 1999 godine.

Sa sednice je upućen apel svim republičkim i lokalnim preduzećima i ustanovama, privatnim kompanijama i pojedincima da ne sarađuju sa USAID, jer je izašla sa terena političke neutralnosti i „počela da radi za račun tzv. opštinskog pripremnog tima”.

Odbornici su pozvali predstavnike Međunarodne zajednice da ne preduzimaju jednostrane poteze vezane za otvaranje suda u Kosovskoj Mitrovici, jer će u protivnom odgovornost za destabilizaciju situacije u gradu.

Odbornici su osudili i ponašanje pripadnika Kfora ističući da izlaze iz okvira svog mandata i daju „podršku nelegalnim albanskim institucijama i Eulexu”.

Pripadnicima Kosovske policije srpske i nealbanske zajednice poručeno je da preispitaju svoje postupke i da se opredele čije će interese zastupati u budućnosti. (Tanjug)

No comments:

Post a Comment