Friday, January 21, 2011

Gnjilanskoj grupi 101 godina zatvora


Zbog zločina nad srpskim civilima i nealbancima u Gnjilanu 1999. godine, devetorica pripadnika OVK osuđena su pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na ukupno 101 godinu zatvora.


Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je devetoricu pripadnika gnjilanske grupe Oslobodilačke vojske Kosova na ukupno 101 godinu zatvora, jer je utvrđeno da su odgovorni za zločine nad srpskim civilima u Gnjilanu 1999. godine.

Predsednik Sudskog veća Snežana Nikolić-Garotić navela je da su oni u periodu od juna do kraja septembra 1999. godine, na teritoriji Gnjilana, učestvovali u paljenju kuća, protivpravnom zatvaranju, mučenju velikog broja civila srpske, nealbanske i albanske nacionalnosti, usled čega su ubili najmanje 32 civila.

Drugi NN pripadnici OVK su u navedenom periodu preduzimali radnje koje su imale za posledicu smrt 80 civila srpske i nealbanske nacionalnosti, kao i u nezakonitom zatvaranju 153 civila, koji su, potom, pušteni.

Na po 15 godina zatvora osuđeni su Samet Hajdar, Selimon Sadiku i Aguš Memeši, na po 10 godina zatvora Nazif Hasani, Ahmet Hasani, Faton Hajdari i Burim Fazliju, a osam godina dobili su Ferat Hajdari i Kamber Sahiti.

Ahmetu i Nazifu Hasaniju, Hajdariju, Sahitiju i Fazlijuu sudsko veće je ukinulo pritvor pred Novu godinu, ali im je danas određena mera zabrane napuštanja mesta boravka u Preševu, a u obavezi su i da se svakog ponedeljka javljaju u policijsku stanicu u Preševu.

Ostalim okrivljenima produžen je pritvor i oni će biti upućeni na izvršavanje kazne posle pravosnažnosti presude.

Obrazlažući presudu, sudija Snežana Nikolić-Garotić rekla je da je sud prihvatio iskaze dva zaštićena svedoka, koje su optuženi tukli, mučili i silovali u srednjoškolskom internatu u Gnjilanu.

Proterivanje Srba sa Kosova

Svedoci su junu 1999. godine pušteni, a tom prilikom pripadnici gnjilanske grupe rekli su im da poruče Srbima "da će proći gore nego njih dve".

Snežana Nikolić-Garotić dodala je da su okrivljeni sve radnje izvršili sa umišljajem, dodajući da su ih preduzimali sa ciljem da proteraju Srbe sa Kosova.

Sud je uvažio i iskaz svedoka saradnika "Božura 50", iz čijeg svedočenja je utvrđeno na koji način su pripadnici gnjilanske grupe postupili prema civilima srpskog i nealbanskog stanovništva, a njegova priča potkrepljena je iskazima oštećenih i njihove rodbine.

Sudija je podsetio da je suđenje počelo u septembru 2009. godine, a da je tokom glavnog pretresa saslušano 39 svedoka.

Preciziranom optužnicom od 16. novembra 2010. godine, postupak je razdvojen protiv pripadnika gnjilanske grupe koji su u bekstvu: Fazlija Ajdarija, Redžepa Alija, Šaćira Šaćirija, Šefketa Muslija, Fadika Alija, Idriza Alija, Šemsija Nuhijua i Ramadana Halimija.

Ajdari, Aliji i Šaćiri su, prema optužnici, kao starešine gnjilanske jedinice OVK, naređivali ostalim pripadnicima jedinice da hapse Srbe i zatvaraju ih u podrumske prostorije srednjoškolskog internata u Gnjilanu, gde su im klještima čupali nokte, ubadali jezike nožem, zakucavali upaljač u lobanju, davili kesom i žicama.

Da bi prikrili zločin, tela su sekli na komade, potom ih stavljali u džakove i ubacivali u kontejnere pored internata, ili bacali u Livočko jezero.

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/135/Hronika/830050/Gnjilanskoj+grupi+101+godina+zatvora.html

No comments:

Post a Comment