Sunday, January 23, 2011

Na Kosovu se ponavljaju izborne nepravilnosti


Na ponovljenim parlamentarnim izborima u Kosovskoj Mitrovici danas je zabeleženo više nepravilnosti, od dvostrukog glasanja do slučajeva porodičnog glasanja.Koalicija nevladinih organizacija „Demokratija na delu” navela je, takođe, da je do 12 časova u opštini Kosovska Mitrovica glasalo 8, 72 odsto ili 7.572 birača.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta „Samoopredeljenje” ukazali su da se danas tokom glasanja u Kosovskoj Mitrovici ponavljaju iste nepravilnosti kao i u prvom krugu održanom 12. decembra prošle godine.

Predstavnici „Demokratije na delu” objasnili su da je tokom izbora u naselju Bair zabeležen slučaj dvostrukog glasanja, što se, prema njihovim rečima, dogodilo i na drugim biračkim mestima.

U hodnicima zgrada do mesta za glasanja stalno su se nalazile osobe koje nemaju veze sa biračkim odborima, prenela je „Demokratija na delu” i navela da u tom slučaju treba da interveniše policija.

Takođe je, prema toj organizaciji, evidentirano 50 slučajeva porodičnog glasanja.

Glasanje u Kosovskoj Mitrovici, koje traje do 19 časova, obavlja se u 32 glasačka centra sa ukupno 126 biračkih mesta, a pravo glasa ima 86.834 birača.

Očekuje se da će Srbi i danas u većini bojkotovati izbore koje organizuju kosovske privremene institucije.

Izbori u Kosovskoj Mitrovici se ponavljaju pošto je Vrhovni sud Kosova utvrdio da je u prvom krugu bilo manipulacija i prevara, zbog kojih su izbori već bili ponovljeni u Srbici, Glogovcu, Mališevu, Dečanima i Lipljanu.

Izbore nadgledaju kosovski i međunarodni posmatrači, koje će koodinirati Kancelarija međunarodnog predstavnika Pitera Fejta.

Iz kancelarije Pitera Fejta je saopšteno da će ona koordinirati rad „Misije za posmatranje izbora na Kosovu”, kao i tokom izbora 12. decembra.

Misija za posmatranje izbora ima 40 timova, sastavljenih od osoblja Međunarodne civilne kancelarije, članova diplomatskih misija na Kosovu, kao i diplomata iz drugih država članica EU i iz regiona zapadnog Balkana.

Među posmatračima su fiksni i pokretni timovi. Oni prate svaku fazu procesa tokom izbornog dana, a svoje nalaze prijavljuju Operativnom štabu u glavnoj kancelariji u Prištini.

Grupa nevladinih organzacija „Demokratija na delu”, preko svojih predstavnika, prati izbore i o njihovom toku će izveštavati javnost na konferencijama za novinare.

Ukoliko izbori u Mitrovici prođu bez većih neregularnosti, očekuje se da početkom februara Centralna izborna komisija saopšti zvanične rezutate, čime bi se omogućio početak razgovora za formiranje buduće kosovske vlade. (Tanjug)

No comments:

Post a Comment