Wednesday, January 12, 2011

Izbegli Srbi protiv pristupanja Hrvatske EU


12. januar 2011. u 08.46


Koalicija udruženja izbeglica u Srbiji zatražila je danas od Evropske unije (EU) da ne potpiše ugovor sa Hrvatskom o pristupanju dok ta zemlja ne ispuni svoje obaveze prema prognanim Srbima.

„Nažalost, u današnjoj Hrvatskoj Srbi se tretiraju kao građani drugog reda i to je razlog zbog čega apelujemo na EU da ne potpiše ugovor o pristupanju sve dok Hrvatska ne dostigne evropske standarde poštovanja naših imovinskih, stanarskih, stečenih, statusnih i drugih prava”, navodi se u saopštenju Koalicije.

Koalicija je navela da je neprihvatljivo da stotine hiljada građana srpske nacionalnosti, koji su proterani iz Hrvatske, ne mogu da se vrate niti da ostvare svoja elementarna prava ni 15 godina posle rata i ocenila da Hrvatska ne poštuje međunarodne dokumente o ljudskim pravima koji štite njene građane, bez obzira na poreklo.

U tom udruženju smatraju da je pravi interes svih da Hrvatska postane država u kojoj će svi građani, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnosti, imati ista prava i u kojoj će se poštovati sloboda, jednakost i pravda.

Koalicija udruženja izbeglica izrazila je nezadovoljstvo zbog izjave predsednika Srpskog narodnog veća Milorada Pupovca da peticija prognanih Srba iz Hrvatske protiv članstva te zemlje u EU nije najbolji način da se reši njihov problem.

„Neprijatno smo iznenađeni konstatacijom gospodina Pupovca da predstavnici izbeglica kucaju na otvorena vrata jer je rešavanje izbegličkih pitanja u Hrvatskoj sastavni deo njenog puta u EU, pa nema smisla na tom putu postavljati prepreke”, navodi se u saopštenju. (Beta)

No comments:

Post a Comment