Wednesday, December 1, 2010

Asanž: Klintonova bi trebalo da podnese ostavkuOsnivač „Vikiliksa” Džulijan Asanž rekao je danas za nedeljnik „Tajm” da bi američka državna sekretarka Hilari Klinton trebalo da podnese ostavku ako se pokaže da je američkim diplomatama naređeno da špijuniraju svoje inostrane kolege.


Hilari Klinton „treba da podnese ostavku ako se dokaže da ona stoji iza naređenja datom zvaničnicima u američkoj diplomatiji da špijuniraju u Ujedinjenim nacijama, kršeći međunarodne konvencije koje su SAD potpisale”, rekao je on.

Asanž (39), australijski državljanin, dao je ovu izjavu sa nepoznatog mesta preko telefonskog internet servisa „Skajp”.

Protiv njega je izdat međunarodni nalog za hapšenje sredinom novembra zbog sumnje da je silovao i seksualno napadao dve žene u Švedskoj.

Specijalizovan za otkrivanje tajnih dokumenata „Vikiliks” od nedelje je počeo s objavljivanjem preko 250.000 poruka američkih diplomata, što je izazvalo bes Vašingtona i dovelo više vlada u neprijatnu stuaciju.

Hilari Klinton juče je izjavila da objavljivanje ovih poverljivih dokumenata predstavlja „napad na međunarodnu zajednicu” i osudila taj čin.

Bela kuća: Asanžova izjava o Klintonovoj smešna
Sekretar Bele kuće za štampu Robert Gibs nazvao je smešnom Asanžovu tvrdnju da Klintonova treba da podnese ostavku ako je tražila od američkih diplomata da špijuniraju strane zavničnike.

Gibs je rekao da je Asanžova izjava smešna i apsurdna, da Klintonova nije uradila ništa loše i da se američke diplomate nisu bavile špijunažom.

„Državna sekretarka odlično obavlja posao i predsednik SAD Barak Obama ima veliko poverenje u nju”, izjavio je Gibs za televiziju En-Bi-Si.

No comments:

Post a Comment