Friday, December 10, 2010

Hrvatski mediji: Sanader uhapšen!


10. decembar 2010. u 11.07


Hrvatski i slovenački mediji javljaju da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader uhapšen u austrijskom gradu Salcburgu danas nešto pre 16 časova!

Sanader je, kako su javili Index.hr i Jutarnji list, uhapšen u 15:50 sati.

Bivši hrvatski premijer preko advokata poručio je javnosti da će se za tri četiri dana vratiti u Hrvatsku „ako ga eventualno neko traži”.

Na Internet stranici hrvatskog MUP-a objavljena je poternica za odbeglim bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Na poternici se navodi da je počinio krivično delo zločinačkog udruživanja i zloupotrebe položaja i vlasti.

Saborski poslanik iz Hrvatske demokratske zajednice Jerko Rošin izjavio je da se čuo s Ivom Sanaderom koji mu je rekao da se do kraja dana vraća u Hrvatsku.

Rošin, inače bliski Sanaderov prijatelj, rekao je novinarima u Zagrebu da ne zna gde se Sanader trenutno nalazi, ali da je bivši premijer rekao da će prekinuti službeni put.

„Vraća se u Hrvatsku jer želi dokazati da nije pobegao i da ne beži od zakona”, dodao je Rošin.

Saborski poslanik je naveo da je Sanader u razgovoru zvučao razočarano, ali staloženo.

Gotovo istovremeno sa objavljivanjem poternice, operativci Ureda za suzbijanje organizovanig kriminala (USKOK) ušli su u kuću bivšeg premijera u Zagrebu i obavljaju pretres.

Hrvatski mediji pomno prate šta se događa oko kuće odbeglog Sanadera i navode da je istražitelje na vratima dočekala Mirjana Sanader, supruga bivšeg premijera.

Istražni sudija Županijskog suda u Zagrebu odredio je sinoć jednomesečni pritvor Sanaderu.

Sanader se kasno sinoć javio svom advokatu Mati Matiću SMS porukom i poručio da je na službenom putu i da se vraća u Zagreb za tri do četiri dana.

Prethodno je Sabor, na zahtev Tužilaštva ukinulo poslanički imunitet bivšem premijeru, ali on ipak uspeo da pređe granicu sa Slovenijom jer zahtev za njegovo hapšenje još uvek nije bio na snazi.

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome gde se bivši premijer trenutno nalazi. U hrvatskim medijima neprestano kruže oprečne informacije o tome gde je odbegli Sanader.

Spekuliše se da je iz Ljubljane odleteo za London, a potom u Sjedinjene Američke Države, mada se pominje i to da se nalazi u Austriji jer, navodno ima austrijsko državljanstvo.

Iako se u javnosti pokrenula oštra polemika na relaciji predsednik - premijerka, o tome ko je odgovoran što je Sanader za dlaku umakao poternici, policija je saopštila da prilikom prelaska državne granice, nije imala nikakav pravni osnov da bivšeg premijera spreči da izađe iz zemlje, jer ga je u tom trenutku još uvek štitio imunitet.

Predsednik Ivo Josipović, juče je zatražio ostavku ministra unutrašnjih poslova. (agencije)

No comments:

Post a Comment