Monday, December 27, 2010

Mihalj Kertes osuđen na osam godina zatvora


27. decembar 2010. u 07.07
Nekadašnji direktor Savezne uprave carina (SUC) Mihalj Kertes osuđen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora zbog produženog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.


Sud je utvrdio da je Kertes iskorišćavanjem službenog položaja i iznošenjem deviza na Kipar oštetio savezni budžet za 115 miliona maraka, dva miliona dolara, 826 miliona dinara, kao i da je po nalogu bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića izneo preko 3,7 miliona maraka na Kipar.

Zbog iznošenja novca iz zemlje i oštećenja saveznog budžeta Kertes je osuđen na šest godina i osam meseci zatvora, ali mu je sud pomenutu kaznu primenom zakonskih propisa spojio sa kaznom od godinu i šest meseci zatvora, koja mu je izrečena zbog zločina na Ibarskoj magistrali 1999. godine i izrekao mu jedinstvenu presudu od osam godina zatvora.

Kertes ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana od prijama presude.

Bivši direktor SUC-a nalazi se na odsluženju zatvorske kazne na koju je osuđen zbog pomaganja izvršiocima zločina na Ibarskoj magistrali.

Sud je utvrdio da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević organizovao kriminalnu grupu koja je delovala od 1994. do 2000. godine, čiji su članovi, pored Kertesa, bili i tadašnji potpredsednici Savezne vlade Jovan Zebić i Nikola Šainović.

Po nalogu Miloševića, deo novca sa carine predavan je, mimo osnova, raznim pravnim i fizičkim licima, političkim strankama i DB-u, navodi se u optužnici.

Šainović i Zebić sprečavali su da Savezna budžetska inspekcija kontroliše rad carine, navedeno je u optužnici i precizirano da je oko 38 miliona nemačkih maraka izneto sa carine u kešu i položeno na račune of-šor kompanija i banaka na Kipru.

Postupak protiv Miloševića i Zebića je obustavljen, jer su preminuli, a protiv Šainovića je razdvojen, jer mu se sudi u Haškom tribunalu.

Tokom ovog suđenja, koje je počelo pre gotovo tri godne, svedočili su bivši najviši funkcioneri SRJ - od tadašnjeg predsednika Savezne vlade Radoja Kontića do ondašnjeg predsednika Crne Gore Momira Bulatovića. (Tanjug)

No comments:

Post a Comment