Saturday, December 18, 2010

Privatan život Nikole Tesle


Više od 120 fotografija i dokumenata koje prikazuju privatan život Nikole Tesle po prvi put su predstavljene javnosti.Na izložbi „Fotografije iz Teslinog albuma”, koja je juče otvorena u muzeju ovog velikog naučnika u Beogradu, Tesla je prikazan kao „živ čovek” a ne kao genije.

Ideja izložbe je da se ovaj naučnik, koji je išao mnogo ispred svog vremena, prikaže na neki drugi način, a ne samo kroz svoje naučne izume i patente. Izložene su Tesline lične fotografije, koje se čuvaju u njegovom muzeju kao deo zaostavštine pod zaštitom Uneska. Na njima je Tesla, ali i njegovi rođaci, poštavaoci, kolege naučnici, poslovni saradnici, finansijeri...

- Uz pojedine fotografije prikazana su i pisma koje su mu slale ličnosti sa fotografija, pošto ona dobro ilustruju prirodu njihovog odnosa. Tako se, recimo, iz prepiske sa prijateljem, čuvenim pesnikom Lazom Kostićem, može videti da ga je Laza nagovarao da se oženi Lenkom Dunđerski, iako je i sam u nju bio zaljubljen - kaže Ivana Zarić, autorka izložbe.

Postavka otkriva Tesline prepiske sa čuvenim američkim književnikom Markom Tvenom i fizičarem i pronalazačem Tomasom Edisonom, sa kojima je takođe bio u prijateljskim odnosima, ali i neke njegove lične stvari, piše Blic. (Mondo)

No comments:

Post a Comment