Friday, February 4, 2011

Златна медаља за српске проналазаче


Стручњаци Института „Др Јосиф Панчић” направили препарате на бази минералног блата, воде бање Врујци и лековитог биљаКада је Министарство науке и технолошког развоја пре три године расписало конкурс за реализацију пројекта за стварање конкретног производа који ће наћи место на тржишту, неколико научника из Института за проучавање лековитог биља „Др Јосиф Панчић” из Београда дошло је на изванредну идеју. Вања Тадић, Ивана Арсић, Душанка Руњаић-Антић и Софија Ђорђевић одлучиле су да знање о лековитом биљу искористе на прави начин и осмисле производе који недостају нашем тржишту.

И успеле су у томе. Осмислиле су, заједно с др Милисавом Чутовићем с Медицинског факултета, палету фармацеутских препарата на бази минералног блата, воде бање Врујци и лековитог биља за примену код различитих обољења. За ове јединствене производе у последњих неколико месеци освојили су броја признања.

На недавно одржаном Светском сајму проналазака у Јужној Кореји добили су златну медаљу и специјалну награду организатора и то у конкуренцији 38 земаља, а ту су и златна медаља за најбољу иновацију Светске организације за интелектуалну својину, златна медаља на изложби „Проналазаштво – Београд 2010.”, златна медаља и диплома Савеза проналазача Војводине на међународном фестивалу иновација знања и стваралаштва „Тесла фест 2010.”, као и златне медаље на 30. Међународној изложби „Макинова 2010” и „Еконова 2010”.

Научнице кажу да су се њихови иновативни производи наметнули оригиналношћу и креативношћу и да се могу користити код обољења коже, проблема с венама и периферном циркулацијом, реуматских тегоба и повреда коштано-зглобног система.

Како објашњава Ивана Арсић, нико на свету досад није направио такве оригиналне производе, да креме садрже од 60 до 70 одсто воде из бање Врујци, лековито блато, минерале и изузетно богате биљне екстракте.

– Имали смо лепу сарадњу с др Чутовићем који је покренуо пројекат „Прва нова бања” у бањи Врујци. Желели смо да створимо производе који ће посетиоци бање моћи да понесу када крену код куће. Српским потрошачима нуде се искључиво увозни производи сличног састава, чије је порекло Мртво море или бање Француске, па мислимо да би пласман наших иновативних производа наишао на интересовање грађана. Конкурисали смо и за добијање награде Привредне коморе Београда – истакла је Арсићева.
Потрага за квалитетним биљкама које ће се наћи у производима, каже Душанка Руњаић Антић, није била лака, јер су ове даме дане проводиле на терену у потрази за најбољим „травкама” и анализирању њиховог састава.

– Једна од биљака коју смо користили је вилино сито, односно екстракте из њеног корена. Добри резултати њеног дејства су клинички тестирани – објаснила је Софија Ђорђевић.

Вања Тадић каже да се стварају услови за понуду робне марке с географским пореклом чијом се применом унапређује квалитет превенције и очувања здравља. Научнице би биле најсрећније када би њихови награђени производи угледали светлост дана на тржишту и кажу да ће о томе одлучити преговори између института и компаније „МБ консалтинг”, која им је партнер у пројекту.

– Производи су конципирани и усклађени с међународном регулативом, тако да се могу пласирати и на светско тржиште – додала је Тадићева.

И поред великих успеха, за групу научница није изнађен новац да оду у Сеул на доделу признања. Кажу да нико у њиховој матичној кући није показао интересовање за вредновање њихових резултата, који треба да представљају понос Србије. Ипак, неће одустати од истраживања и учествовања на конкурсима.

Очекују да ће им медаље из Сеула званично следеће недеље уручити др Радослав Церовић, руководилац Сектора за технолошки развој у Министарству науке и да ће са њим моћи да разговарају о даљим плановима. Успех сигурно неће изостати, јер су ове даме годинама уназад већ радиле на осмишљавању бројних производа који су се већ позиционирали на тржишту. Грађанима су већ добро познате бројне чајне мешавине, биљне капи и сирупи, капсуле, креме за лице и руке...

Данијела Давидов Кесар

------------------------------

Заштићени производи

Захваљујући ангажовању др Слободанке Јовановић, научне саветнице Економског института, фитопрепарати су патентно заштићени у Заводу за интелектуалну својину Србије.

– Договарамо се да се уради и међународна заштита производа – рекла је др Јовановић.

објављено: 01.02.2011.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Zlatna-medalja-za-srpske-pronalazace.sr.html

No comments:

Post a Comment