Tuesday, February 22, 2011

Evakuacija Srba iz Libije rano ujutru, deo Srba dovoze ruski brodovi


Gradovi u kojima se nalaze srpski državljani zaokruženi su na mapi crvenom bojom

Evakuacija srpskih državljana iz Libije počinje sutra ujutro, jer je dobijena dozvola za sletanje tri aviona. Avionima će iz Tripolija u Beograd tokom dana biti vraćeno oko 500 naših građana, saopšteno je danas u Ministarstvu spoljnih poslova. Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da će srpske državljane iz gradova Laruf i Bengazi evakuista brodovi koje su Turska i Rusija poslale po svoje građane. Agencije prenose izjavu egipatskog ministra spoljnih poslova da su aerodromske piste u gradu Bengaziju bombardovane.Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Mirko Stefanović rekao je na vanrednoj pres konferenciji, da će avioni leteti za Tripoli jedan za drugim, a evakuacija naših građana orijentisana je na tri glavna centra - Tripoli, Ras Lanuf i Bengazi.
Dačić: Prvi avion u 6 ujutro

Šef Kriznog štaba Vlade Srbije za evakuaciju građana Srbije iz Libije Ivica Dačić izjavio je večeras da prvi avion Jata kreće za Tripoli sutra ujutro, u šest sati, a slediće ga još dva aviona, u razmaku od po dva sata.

Dačić je rekao, gostujući u vestima Televizije Pink, da je zadatak Ambasade Srbije u Tripoliju da organizuje državljane Srbije koji žive i rade u Libiji, a kojih je više od 1.000.

Prema njegovim rečima, ova tri aviona će evakuisati oko 500 ljudi iz Tripolija, dok je specifična situacija sa ljudima koji su u drugim gradovima po Libiji.

Dačić je rekao da je sa Turskom dogovoreno da brodovima evakuišu državljani Srbije iz Bengazija, dok je dogovor postignut i sa ruskim Ministarstvom za vanredne situacije da i oni pomognu evakuaciju državljana Srbije.

Potrudićemo se da nijedan naš građanin ne bude ostavljen na cedilu, rekao je Dačić i istakao da su spremni i putni listovi za one srpske državljane, čiji su pasoši u firmama preko kojih su i došli u Libiju.

Srpski građani koji su u Ras Lanufi i Bengaziju biće vraćeni brodovima. Srbi koji se nalaze u Bengaziju biće vraćeni uz pomoć turskog ministarstva spoljnih poslova, a iz Ras Lanufe preko ruskog ministarstva za vanredne situacije.

Prvi avion koji bi evakuisao srpske državljane iz Libije trebalo je da poleti danas, ali je let otkazan jer za to nije imao pismenu dozvolu libijskih vlasti. Naša državljanka koja se nalazi u Tripoliju prva je javila da od za večeras najavljene evakuacije neće biti ništa.
Prema rečima ministra odbrane Dragana Šutanovca, njegovo ministarstvo je obezbedilo dva transportna aviona za evakuaciju naših građana iz Libije, ali bi, kako je istakao, prvo trebalo iskoristiti civilnu avijaciju.

Šutanovac je naveo da će srpski državljani iz gradova Laruf i Bengazija biti prebačeni brodovima kojima Turska i Rusija transportuju svoje građane.

Ministar odbrane je kazao da se procenjuje da je u Libiji oko hiljadu srpskih državljana, a da je najvažnije što poslednje informacije govore da se stanje u glavnom gradu Libije stabilizovalo i da nema nasilja na ulicama.

Crnogorci se evakuišu brodovima

Nekoliko desetina državljana Crne Gore, koja u Libiji nema diplomatsko predstavništvo, biće evakuisana uz pomoć ambasade Srbije takođe brodovima, direktor Direkcije za konzularne poslove u Ministarstvu spoljnih poslova Željko Stamatović.

Postoji i mogućnost da crnogorska firma, koja je poslala svoje radnike u Libiju, po njih iz Bara pošalje trajekt "Sveti Stefan".

Bilo je planirano da se prva grupa građana, uglavnom žene i deca, večeras vrati u Beograd, a da avioni potom sukcesivno lete za Libiju tokom narednih dana, sve dok iz te zemlje ne budu evakuisani svi državljani Srbije.

"Usmenu dozvolu smo već obezbedili, vize su ukinute, vazdušni prostor nad Libijom je otvoren, tako da ćemo u najkraćem roku uputiti prvi avion, a zatim ćemo nastaviti sve dok ne završimo evakuaciju", rekao je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Mirko Stefanović.

Bombardovane piste u Bengaziju?

Aerodromske piste u Bengaziju, drugom po veličini gradu u Libiji, udaljenom 1.000 kilometara od Tripolija, bomardovane su danas zbog čega je onemogućeno sletanje aviona egipatske kompanije Edžipteir, izjavio je šef egipatske diplomatije Ahmad Aboul Geit, prenosi AFP.

"Aerodromske piste u Benghaziju su bombardovane", rekao je ministar posle razgovora sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton koja je se nalazi poseti Egiptu, prenosi AFP.

"Libijske vlasti su dozvolile da slete dva egipatska vojna aviona koja su u utorak poletela za Tripoli kako bi vratila državljane koji žele da napuste Libiju", rekao je on.

Najteža situacija danas je, kako saznaju "Vesti", u radničkom kampu u Zlitiniju, pustinjskom delu, na samoj obali mora, gde se nalazi 11 državljana Srbije. Oni su tokom dana, kako nam je rekao jedan od Srba s kojim smo kontaktirali, "bili meta napada stranih plaćenika", koji su ih, "napadali sa svih strana".

Pošto u kampu ima mnogoBritanaca, čija država nastoji da ih izvuče iz Libije, sa njima bi trebalo da budu evakuisano i ovih 11 srpskih državljana, kao i nekoliko Crnogoraca.

Prethodnih dana kružile su kontradiktorne glasine o stanju u ovom kampu, ali i o situaciji u obližnjem gradu Aždabiji. Prema prvim vestima, kamp je bio bezbedan, a zatim su u javnost doprele informacije da se posle kratkotrajnog puča situacija smirila i u Aždabiji su kontrolu preuzeli demonstranti. Grad Aždabija je u severoistočnoj Libiji i udaljen je oko 160 kilometara južno od Bengazija.

Radnici akcionarskog društva "Montinvest" iz Beograda, njih 52 koji rade u predstavništvu u Tripoliju, bezbedni su i očekuju avion kojim će se vratiti u Srbiju. Centrala "Montinvesta" u Beogradu u stalnom je kontaktu putem Interneta sa svojim zaposlenima, koji će se prvom prilikom vratiti u Beograd, rekli su u kompaniji.

Svih 65 radnika firme "Petrolcomet", koji se trenutno nalaze u Libiji, živi su i zdravi. Grupa oko pedesetak državljana Srbije, koja se nalazi u kampu pored libijskog grada Ras Lanuf odsečena je od sveta i uputila je apel za pomoć putem i-mejla.

Grupa državljana Srbije navodi da su bili u kontaktu sa ambasadom Srbije i delom svoje firme u Tripoliju, "ali da izgleda niko nije stvarno svestan situacije u kojoj se nalaze. Životi su nam u opasnosti", stoji u i-mejlu.

Prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, u Libiji trenutno ima oko 1.000 naših državljana, iako se proces prijavljivanja u ambasadi Srbije u Tripoliju nastavlja. Tačan broj naših građana u Libiji, ipak je teško utvrditi, jer, kako je rekao sekretar Udruženja za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić, u toj zemlji ima dosta građevinaca koji rade "na crno" ili su stigli sa stranim firmama.

Rodić je rekao da je u Libiji trenutno više od hiljadu samo građevinskih radnika iz Srbije, koji u toj zemlji rade preko turskih, nemačkih i ruskih firmi i dodao da nijedna građevinska firma iz Srbije nije trenutno prisutna u Libiji. Povratak radnika koji rade za strane kompanije na raznim projektima biće rešen preko zemalja za čije firme oni rade.

Blokiran vazdušni prostor, stranci Gadafijevi taoci?

Libija je, prema navodima veb sajta euractiv.com, zatvorila vazdušni prostor zbog čega je više hiljada stranih državljana ostalo blokirano u toj zemlji.

Na sajtu se navodi da su lideri EU, koji su se sastali u Briselu, svesni da libijski lider Muamer Gadafi neće da okleva da trguje njihovim životima za svoj politički opstanak.

Sajt se poziva i na izjavu zvaničnika austrijskog Ministarstva odbrane, koji je rekao nemačkim medijima da austrijski vojni transportni avion, koji je u Libiju stigao radi evakuacije oko 60 državljana EU, i dalje stoji na aerodromu, jer je "ceo vazdušni prostor blokiran".
http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/119013/Evakuacija-rano-ujutru-deo-Srba-dovoze-ruski-brodovi-

No comments:

Post a Comment