Monday, February 7, 2011

U štrajku oko hiljadu škola u Srbiji


Sindikat radnika u prosveti, na zahtev svog članstva, povukao je potpis sa protokola postignutog sa Vladom Srbije i doneo odluku da nastavi štrajk sa Unijom sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granskim sindikatom prosvetnih radnika "Nezavisnost".
Time je ovaj sindikat treća, od ukupno četiri sindikalne organizacije koje su odlučile da nastave sa štrajkom i odbiju protokol koji je Vlada prosvetarima ponudila u petak.


"Morali smo da donesemo takvu odluku jer je naše članstvo bilo nezadovoljno postignutim dogovorom", kazao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Slobodan Brajković.

Sindikat obrazovanja Srbije, koji je trenutno jedini potpisnik dogovora sa Vladom, zvaničnu odluku o tome da li će prekinuti ili nastaviti štrajk treba da donese sutra.

"Neke škole su prekinule štrajk u iščekivanju sutrašnje zvanične odluke", kazao je Pavlović.

Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije nastavio je štrajk, pa su u oko 350 škola članica ovog sindikata časovi skraćeni na 30 minuta, a oko 40 škola štrajkuje potpunom obustavom nastave.

Predsednik tog sindikata Tomislav Živanović rekao je Tanjugu da "Nezavisnost" neće potpisati protokol, kojim je predviđeno da zaposlenima u prosveti budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade i otpremnine, koji su u petak uveče sa vladom potpisali predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Sindikat obrazovanja Srbije.

I Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije odlučila je da nastavi štrajk, potvrdio je agenciji Beta predstavnik tog sindikata Miodrag Skrobonja.

On je najavio i da će prosvetni radnici danas protestovati u podne na centralnom novosadskom trgu, a u 19 sati skup prosvetara će biti održan i u kruševačkih sali doma sindikata.

Predstavnici sindikata najavili su da će se danas pojaviti na ranije zakazanom ročištu u Agenciji za mirno rešavanje sporova i da očekuju i predstavnike Ministarstva prosvete.

Nakon pregovora Vlade i sindikata u petak saopšteno je da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

Predviđeno je da Vlada prosvetarima isplati i jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. i otpremnine.

(Tanjug/MONDO)

No comments:

Post a Comment