Thursday, February 17, 2011

Srbija traži istragu UN


Za istragu o trgovini organima na Kosovu potrebno je stvoriti "ad hok mehanizam" koji bi odgovarao Savetu bezbednosti UN, rekao ministar Vuk Jeremić na sednici ovog međunarodnog tela.



Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je od Saveta bezbednosti UN osnivanje "ad hok mehanizma" koji bi istražio navode o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao što je postupano u svim prethodnim slučajevima koji su se ticali ratnih zločina na Balkanu, bez obzira na poreklo počinioca i njihovu političku ulogu.

"Stav Srbije je da je rešenje u pokretanju ad hok istražnog mehanizma koji bi formirao Savet bezbednosti i koji bi bio odgovoran Savetu", rekao je Jeremić na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je razmatran redovni izveštaj o Kosovu koji se odnosi na period od 19. oktobra prošle do 15. januara ove godine.

Ministar je ukazao da se trgovina organima spominje u samo jednoj tački poslednjeg izveštaja UN o situaciji na Kosovu i podsetio na izveštaj Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u kojem se navode svedočenja i podaci više obaveštajnih službi. Međutim, kako je naveo, jedino kroz aktivnost Saveta bezbednosti moguće je sprečiti duple standarde.

"Da bi pravda bila ispunjena, neophodna je nezavisna istraga o navodima iz izveštaja. Takva istraga mora imati međunarodni mandat i mora biti u internacionalnom sastavu", rekao je Jeremić i istakao da se u tom procesu mora obezbediti potpuna zaštita svedoka.

Prema rečima šefa srpske diplomatije, istraga o trgovini ljudskim organima za Srbiju je pitanje od prvorazrednog značaja, ali se u tom slučaju radi o ličnoj odgovornosti, a ne o krivici celog naroda. Ministar je podvukao da pitanje istrage ne sme biti politizovano.

Generalni sekretar UN Ban Kimun je na današnjoj sednici Saveta bezbednosti izjavio da je UNMIK spreman da pruži svu potrebnu podršku u svakoj daljoj istrazi. Kimun je podsetio i da je ta organizacija još 2003. godine dala Haškom tribunalu sve informacije i nalaze u vezi sa tim tvrdnjama. Svi pomenuti dosijei su krajem 2008. i početkom 2009. godine preneti na Euleks, koji je javno izrazio spremnost da razmotri svaku činjenicu koju bi specijalni izvestilac mogao otkriti.

Beograd čeka na Prištinu

Obraćajući se Savetu bezbednosti, ministar Jeremić je napomenuo da je Beograd snažno posvećen dijalogu sa Prištinom, uprkos njegovom odlaganju, jer su pregovori dobra prilika za rešavanje svih nagomilanih problema.

"Srbija je prošle jeseni saopštila da je spremna na dijalog. Mi i dalje čekamo na Prištinu i nadamo se da će i oni uskoro biti spremni", rekao je Jeremić i dodao da će pregovori doprineti uspostavljanju mira, stabilnosti i pomirenja na Kosovu i u regionu.

Srpski ministar je dodao da će tokom pregovora biti mnogo komplikovanih pitanja, ali da bi vremenom trebalo izgraditi poverenje i razumevanje.

"Rezultati će svakako doći ukoliko obe strane pokažu dobru volju i naporno rade na postizanju konstruktivnog sporazuma koji će biti od koristi za sve građane", rekao je Jeremić i zahvalio svim članicama UN i Saveta bezbednosti koje poštuju suverenitet i celovitost Srbije koje, kako je naveo, predstavljaju veliku većinu. On je apelovao na njih da istraju u tom stavu kako bi na taj način sprečili da Kosovo postane presedan.

Jeremić je ukazao na to da albanske vlasti nastavljaju da ohrabruju nelegalnu gradnju kuća i širenje naselja, što predstavlja izazov za UNMIK-ovu administraciju u Kosovskoj Mitrovici.

Osvrnuvši se na proces povratka, Jeremić je naglasio da se do sada samo 120 kosovskih Srba vratilo svojim domovima, od 205.835 koliko ih je proterano od juna 1999. godine.

Ministar je podsetio na izveštaj Amnesti internešnela iz septembra 2010. godine, u kojem se navodi da UNHCR i druge međunarodne institucije smatraju da nisu stvoreni uslovi za održivi povratak Srba na Kosovo i izrazio zabrinutost zbog pokušaja prištinskih vlasti da nametnu svoju vlast na severu Kosova, uprkos protivljenju lokalnog stanovništva.

Samo UNMIK prihvatljiv za Srbiju

Ministar je ukazao na to da je UNMIK za Srbiju jedini prihvatljivi oblik diplomatskog predstavljanja Kosova i izrazio duboku zabrinutost zbog odbijanja prištinskih vlasti da učestvuju pod tim imenom na pojedinim regionalnim i međunarodnim skupovima.

Jeremić je pozvao sve potencijalne donatore da pomognu obnavljanje srpskih pravoslavnih manastira i crkava na Kosovu, koji su uništeni u pogromu 2004. godine, podsetivši da je Savet Evrope formirao posebnu komisiju koja učestvuje u obnovi, ali da taj posao još nije završen.

Srpski šef diplomatije kritikovao je sporost u demokratizaciji Kosova, čiji Indeks demokratizacije za 2010. godinu, koji se navodi u izveštaju UN, ukazuje da "demokratski procesi na Kosovu nisu ispunili demokratske standarde".

On je naveo da su to pokazali i nedavno održani izbori na Kosovu, uprkos tome što je prosečno 14 posmatrača bilo prisutno po svakom izbornom mestu. Podsetio je da je na propuste i neregularnosti u izbornom postupku ukazao i Evropski parlament.

Osim Jeremića, članovima Saveta bezbednosti UN obratio se i šef UNMIK-a Lamberto Zanijer, a skupu prisustvuje i zamenica kosovskog ministra spoljnih poslova Vljora Čitaku.

Izveštaj UN o Kosovu se prvi put našao pred Savetom bezbednosti u novom sastavu, u kome su sve zemlje iz takozvane grupe BRIK - Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, od kojih nijedna nije priznala Kosovo.
Zanijer: Neizvesnost i nestabilnost na Kosovu
Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ocenio je na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku da je u prethodna tri meseca na Kosovu bila politička nestabilnost i neizvesnost.
Zanijer je podsetio da su kosovski lideri posle izbora 12. decembra u procesu formiranja nove vlade, i izrazio nadu da će se taj proces što pre okončati.
Zanijer je naveo i pojedine međunarodne pozive, za koje je rekao da ih i sam podržava, da "Kosovo treba da ima vladu čistih ruku".
Govoreći o izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu 1999, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN je ocenio da taj izveštaj treba ozbiljno da bude uzet u obzir.
"Mislim da izveštaj Saveta Evrope treba ozbiljno uzeti u obzir i preduzeti opsežnu istragu", poručio je Zanijer.
Specijalni predstavnik je pozvao Martija da što pre dostavi sve raspoložive dokaze Euleksu kao nadležnom telu za pokretanje preliminarne istrage, i ukazao na nužnost zaštite svedoka.
Zanijer je naveo da su mu zvaničnici Euleksa preneli da su spremni da preuzmu punu odgovornost koja im je dodeljena u tom slučaju
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/844184/Srbija+tra%C5%BEi+istragu+UN.html

No comments:

Post a Comment