Friday, May 6, 2011

Србија је за десет година од ЕУ добила око 3,6 милијарди евра бесповратне помоћи


Највише помоћи из ЕУ

Србија је за десет година од ЕУ добила око 3,6 милијарди евра бесповратне помоћи, а са некомерцијалним зајмовима сума достиже 6,9 милијарди, каже Божидар Ђелић. Немачка је са 980 милиона евра помоћи највећи донатор, док је на другом месту САД са 820 милиона долара.



Потпредседник Владе за европске интеграције Божидар Ђелић рекао је да је Србија од 2001. године до данас од Европске Уније добила око 3,6 милијарди евра бесповратне помоћи, а са некомерцијалним зајмовима сума достиже 6,9 милијарди.

Изјава Божидара Ђелића

Ђелић је на конференцији "Десет година развојне помоћи Србији" прецизирао да је од тога само у енергетику и животну средину уложено 1,2 милијарде евра и захваљујући томе Србија није имала рестрикције струје у протеклој деценији.

Према Ђелићевим речима, највећи појединачни донатор је Немачка са 980 милиона евра, од чега је 450 милиона евра бесповратна буџетска помоћ, а други донатор по величини помоћи је САД са 820 милиона долара.

Немачки министар за економску сарадњу и развој Дирк Нибел рекао је да је помоћ Немачке, која се у почетку односила на санације у основној инфраструктури сада прерасла у подршку која подразумева технолошки напредак, каква је рехабилитација хидроелектрана.

Амабадорка САД у Србији Мери Ворлик рекла је да је САД донирала Србији више од 810 милиона долара помоћи од 2001. године кроз прогарме економског и демократског развоја и додала да је Србија у последњих 10 година остварила значајан напредак, али да јој предстоји још доста посла.

Иницијатива земаља Западног Балкана

Ђелић је рекао да су земље Западног Балкана покренуле иницијативу да пре уласка у ЕУ добију део помоћи који би им иначе следовао тек по придруживању Унији.

"Земље не добијају довољно новца да се припреме за улазак у ЕУ, а после уласка у ЕУ добију занчајно веће суме које не могу да апсорбују", рекао је Ђелић.


Према Ђелићевим речима, земље Западног Балкана затражиле су од ЕУ могућност да Унији шаљу предложене буџете и ако се процени да су они умерени и одрживи да добију гаранције за излазак на тржиште капитала и тако обезбеде повољније зајмове.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер рекао је да је Србија добила 2,2 милијарде евра из европског буџета плус око милијарду евра билатералне помоћи, што је око 400 евра по глави становника, а зајмови од европских банака премашили су износ од шест милијарди евра, што је око 770 евра по глави становника.

"Пред Србијом и даље стоје три изазова - оснаживање стратешког партенрства са ЕУ, усклађивање стандарда и унапаређење економских перформанси, као и напор на смањењу спољнотрговинског дефицита", нагласио је Дежер.

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/%D0%95%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%98%D0%B0/887236/%D0%9D%D0%B0%D1%98%D0%B2%D0%B8%D1%88%D0%B5+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%9B%D0%B8+%D0%B8%D0%B7+%D0%95%D0%A3.html

No comments:

Post a Comment