Tuesday, May 10, 2011

Traže nestale s Kosova u Livočkom jezeru


10. maj 2011. u 10.33


Pretraga lokacije Livočko jezero kod Gnjilana, gde se, kako se sumnja, nalaze posmrtni ostaci nestalih na Kosovu i Metohiji počela je danas.

„Odeljenje za sudsku medicinu (koje je u sastavu kosovskog Ministarstva pravde) danas je u saradnji sa roniocima iz Kosovskih snaga bezbednosti započelo ispitivanje lokacije u Livočkom jezeru”, rekla je agenciji Beta portparolka Euleksa Irina Gudeljević.

Odeljenje za sudsku medicinu sastoji se od ekipe Euleksovih i lokalnih kosovskih eksperata za sudsku medicinu i nestala lica.

Narednih dana bi trebalo da se nastavi istraga lokacije Žilivode kod Obilića gde se takođe sumnja da se nalazi masovna grobnica kosovskih Srba.

Ispitivanje tog zemljišta na kome se pretpostavlja da se na dubini od najmanje 25 metara nalaze posmrtni ostaci 26 Srba, među kojima i tela devetorice rudara ugljenokopa Belaćevac, kidnapovanih 1998. godine počela je u avgustu.

Pretraga je prekinuta zbog loših vremenskih uslova.

Beograd traži i da počne istraživanje i deminiranje lokacije Košare na kojoj bi mogli biti posmrtni ostaci Srba i ostalih nealbanaca.

U cilju rasvetljavanja sudbine nestalih Albanaca očekuje se i ponovno istraživanje lokacije Rudnica kod Raške.

Sa Prištinom treba videti i da li će jedna lokacija kod Medveđe biti ponovo proveravana, rekli su predstavnici srpskih vlasti.

Iz sukoba na prostoru Kosova i Metohije 1.821 osoba se vodi kao nestala.

Na toj listi nalazi se 526 osoba srpske nacionalnosti. (Beta)

No comments:

Post a Comment