Wednesday, May 4, 2011

SUD ODBACIO ZAHTEV ZA OSLOBAĐANJE Šešelj ostaje u Hagu!


Preglasavanje - Većinom glasova sudije donele odluku da se protiv lidera SRS nastavi proces po svih devet tačaka optužnice



Sudsko veće Haškog tribunala juče je u potpunosti odbacilo zahtev lidera radikala Vojislava Šešelja da bude pušten na slobodu, ocenivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza za svih devet tačaka optužnice za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93.
Šešelj je sa osmehom ispratio saopštavanje odluke o zadržavanju u pritvoru, ispisane na 120 stranica, koju je pročitao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti.
Sud: Dovoljno dokaza

Tako ni u slučaju Šešelj nije napravljen presedan u 18 godina dugoj praksi suda u Hagu, tokom koje se nije dogodilo da neko bude oslobođen. Mada se Antoneti zalagao za „delimično oslobađanje Šešelja po nekim od tačaka optužnice", odluka da se sudski proces nastavi u celini doneta je glasovima sudija Frederika Harhofa i Flavije Latanci.
Naprednjaci bez komentara

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić juče nije želeo da komentariše odluku sudskog veća u Hagu.
- Nemam šta da komentarišem - rekao je kratko Vučić i prekinuo telefonsku vezu.

Prema toj odluci, tužilaštvo je sudu predstavilo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je Šešelj u cilju ostvarenja svoje nacionalističke ideologije - stvaranje velike Srbije - podsticao na progon i zločine nad nesrbima, širio međunacionalnu mržnju i strah, regrutovao i slao dobrovoljce na ratišta.
Antoneti je, međutim, rekao da nema kontradikcije između odbacivanja Šešeljevog zahteva i eventualne odluke o njegovom oslobađanju na kraju suđenja. Prema njegovim rečima, do toga bi moglo da dođe čak i ako odbrana ne predoči i ne izvodi dokaze.
Proces bi trebalo da bude nastavljen izvođenjem dokaza Šešeljeve odbrane, ako on to bude želeo, ili iznošenjem završne reči.

Komentar ... Tokom petočasovnog čitanja odluke o zadržavanju u pritvoru Šešelj se uglavnom podrugljivo smeškao

Šef pravnog tima za odbranu predsednika SRS Zorana Krasić rekao je da će Šešelj, koji sam vodi svoju odbranu, doneti odluku o nastavku postupka, a da će stručni tim koji mu pomaže najpre morati da analizira sve što je saopšteno tokom jučerašnjeg ročišta u Haškom tribunalu.
Šešelj neće izvoditi dokaze?

Izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić kaže da ako lider radikala odbije da iznese odbranu, brzo može doći do presude.
- To može da dovede do situacije da se suđenje vrlo brzo završi i da njegova kazna ne bude 20, 30 godina, nego kazna koja može već u junu ili skorije vreme da mu omogući da bude na slobodi - ocenjuje ona.
Šešelj neće „hranu za svinje"

Kada je Antoneti najavio popodnevnu pauzu na kojoj će svi dobiti ručak, Šešelj je poručio da „očekuje da mu se prosledi ručak", a ne da dobije „kesu koju ni svinje ne bi mogle da jedu". Sudija mu je odgovorio da troje sudija „najčešće vode po dva suđenja, tako da im je ručak svima isti", a da ponekad zbog nedostatka vremena samo popiju po čašu vode.

Advokat Toma Fila smatra da bi Šešelj trebalo da se odrekne izvođenja svojih dokaza odbrane ukoliko želi da izbegne da „padne u zamku" i tako prolongira suđenje za još najmanje dve godine.
- Tužilaštvo će, u želji da ga što duže drži u pritvoru, pokušavati da na sve načine dužina suđenja dovede do toga ili da on umre, ili da mu se nešto desi. U svakom slučaju, da ne ode kući - rekao je Fila.
Antoneti: Bila moguća delimično oslobađajuća presuda

Obrazlažući svoje izdvojeno mišljenje, Žan-Klod Antoneti je kazao da smatra da su neki zločini iz optužnice dovoljno dokazani, a da drugi nisu potvrđeni.
- Ne slažem se sa odlukom druga dva člana veća da nije moguće doneti delimično oslobađajuću presudu - kazao je sudija.
On je ukazao na činjenicu da je Šešelj u pritvoru više od osam godina i da zato standard ispitivanja moraju biti brži i stroži.

No comments:

Post a Comment