Monday, May 9, 2011

Додик: РС ни по коју цену неће одустати од референдума


БЕОГРАД - Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да РС ни по коју цену неће одустати од референдума о законима које је наметнуо високи представник у БиХ Валентин Инцко, али да, под одређеним условима, постоји спремност на одлагање.Додик је, гостујући синоћ у „Утиску недеље” на ТВ Б92, изразио спремност да референдум буде одложен до јесени, али не дуже од 90 дана, уколико из Брисела стигне иницијатива да се реформишу суд и тужилаштво БиХ тако да буду процесуирани злочини почињени против Срба.

„Нисам спреман да причам о одустајању од референдума”, рекао је Додик, истичући да је неопходно процесуирање свих злочина, укључујући Добровољачку, Тузланску колону, „Сребреницу и Братунац пре 1995. године, где је побијено 3.500 Срба...„.

Председник РС је изразио уверење да Савет безбедности УН неће усвојити Инцков извештај, у којем се референдум у РС о државном правосуђу карактерише као напад на Дејтонски мировни споразум и достигнућа од његовог потписивања.

Он је казао да би волео да у РС дође висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, али да о њеној посети није добио обавештење и сложио се са изјавом председника Европске комисије Жозеа Мануела Бароза, који је рекао да ЕУ жели једну адресу у БиХ, али да то не значи трансфер надлежности већ координацију.

Истичући да високи представник нема овлашћења да га смени са положаја, Додик је нагласио да ту смену, ако до ње дође, неће прихватити.

Уколико Инцко донесе одлуку да се референдум не распише, Додик је рекао да то неће бити објављено у Службеном гласнику РС, а да ће се затим изнети пред парламент, где, с обзиром на компактну већину, очекује да би такав захтев био одбачен.

Он је нагласио да референдум представља демократско право „које ћемо ратнички бранити и нећемо дозволити да поклекнемо пред претњама”.

Председник РС је рекао да Инцко подношењем оваквог извештаја „покушава да се врати на политичку сцену”, да је „неодговоран тип” и да нема ауторитет, и поновио је да сматра да на овај начин високи представник покушава да изманипулише међународну заједницу, правећи утисак у јавности да има њену подршку.

Додик је нагласио да по анексу 10 Дејтонског споразума високи представник као институција треба да тумачи и интерпретира овај споразум, а да „нигде не пише да је он законодавац и уставотворац”.

Он је поновио да у БиХ не влада демократија већ тзв. „амбасадорократија”, да је РС „једина самоодржива” и „има огромне штете од БиХ” и да би, ако би имала прилику, за пет година имплементирала правно наслеђе ЕУ, што БиХ не би учинила за 50 година.

Коментаришући недавну изјаву бившег високог представника у БиХ Педија Ешдауна о могућности употребе војне силе у РС, Додик је рекао да Ешдаун „нема потенцијал за сукоб у БиХ”, истичући да је чињеница да у БиХ делује мисија НАТО, и да, „ако НАТО жели дестабилизацију и сукоб, тога ће бити”.

Додик је изнео уверење да делује формално и правно, заступајући политику очувања Дејтона и поновио да су суд и тужилаштво, о којима ће бити постављено питање на референдуму у јуну, у надлежности ентитета БиХ и да у Уставу БиХ нема надлежности за та питања, истичући да „ентитети имају право да бране своје право”.

Он је рекао да многи у Србији немају представу о томе шта се тачно догађа у БиХ, а да су многи склони да подржавају нарочито ставове који долазе из Сарајева, истичући да очекује да, уколико се уведу мере против РС због референдума, Србија заузме политички став да је то за њу неприхватљиво.

Танјуг
http://www.politika.rs/rubrike/region/Dodik-RS-ni-po-koju-cenu-nece-odustati-od-referenduma.sr.html

No comments:

Post a Comment