Monday, November 29, 2010

Asanž „radi za” Karadžića i Mladića

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić izjavio je večeras da objavljivanje tajnih dokumenata na „Vikiliksu” o Ratku Mladiću, naročito njegovim vezama sa zapadnim obaveštajnim službama u BiH i sporazumima sa istaknutim amričkim diplomatama, može biti značajno za naše istoričare, ali i političare.

Simić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da bi objavljivanje dokumenata o Mladiću i njegovim vezama sa američkim diplomatama na koje se poziva Radovan Karadžić u Hagu, a što najavljuje londonski „Gardijan”, moglo biti od značaja za srpske diplomate i političare, kao i podaci o 1999. godini i Kosovu.

Objavljivanje dela tajne diplomatske prepiske Stejt departmenta i američkih ambasada i konzulata, na internet sajtu „Vikliks”, koji je pokrenuo Džulijen Asanž, Simić je okarakterisao kao „najveći zemljotres” koji je svetska diplomatija doživela u dosadašnjoj istoriji i izrazio uverenje da će veliku štetu pretrpeti jedina preostala sila u svetu, Sjedinjene Američke Države, koje su se pokazale nesposobnim da zaštite svoje tajne.

„Posledice će snositi najviše američka diplomatija na kriznim žarištima, kao što su Bliski i Srednji istok, gde deluju određeni teroristički krugovi i gde se vodi jedna vrsta rata protiv terorizma”, ocenio je Simić.

On smatra da najveći deo do sada objavljenog materijala nije iznenadio diplomate i stručnjake za međunarodne odnose i dodao da ova situacija ide u prilog onima koji su upozoravali na opasnost preterane upotrebe savremene tehnologije.

Do objavljivanja ove najveće diskrecije u istoriji došlo je, smatra Simić, zbog prevelikog oslanjanja na tehnologiju.

„Ovolika količina podataka, više od 250.000 dokumenata, ne bi mogla ni putem najbolje špijunaže da se otkrije. Radi se o hakerskim upadima u Stejt department, koji su išli do određenog nivoa poverljivosti, dokle američke službe bezbednosti nisu zaštitile svoje podatke”, kazao je Simić.

A šta je Je Vikiliks dosad objavio o Srbiji i susedima. Sudeći po tim dokumentima, Francuzi ne vole Vuka Jeremića a Vašington je bombardovan hiljadama depeša iz ex Jugoslavije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić ne radi ništa da bi ohrabrio povratak Srba na Kosovo, kao ni njihovo učešće u kosovskim vlastima. On samo daje velika obećanja koja ne ispunjava i zbog toga francuske diplomate više ne razgovaraju s njim, navodi se u izveštaju o razgovoru francuskih i američkih diplomata, održanog 11. septembra u Parizu - do kojeg je došao internet sajt Vikiliks.

U izvještaju - koji su juče objavili britanski „Gardijan”, američki „Njujork Tajms”, njemački „Špigl”, francuski „Mond” i španski „El pais” - navodi se da je sastanku sa američke strane prisustvovao pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon.

Sa francuske strane prisustvovali su diplomatski savetnici Žan-David Levit, Damijen Lora i Fransoa Rišije, pomoćnik sekretara za kontinentalnu Evropu Rolan Galarag, kao i direktor biroa za strateške poslove Ministarstva spoljnih poslova Žan Ugo Simon Mišel.

Kritike na račun Jeremića izneo je Levit, koji je primetio da Jeremić „daje velika obećanja” svaki put kada dođe u Francusku, ali ih ne poštuje, piše „Danas”.

Levit se više ne sastaje s njim i ne smatra ga „modernim licem Beograda”, kao što ministar nastoji da bude.

U dokumentima, u kojima je objavljen razgovor, navodi se i da Misija Euleks na Kosovu i Metohiji ima probleme u saradnji sa kosovskim vlastima i javnosti, nakon što su potpisana dva protokola sa Srbijom.

Kako je navedeno, stanovnici Kosova moraće da prihvate ove protokole i treba pojasniti da je reč samo o tehničkim sporazumima koji nemaju uticaja na nezavisnost Kosova.

Kako je juče preneo britanski „Gardijan”, dokumenti do kojih je došao Vikiliks otkrivaju i zašto Ratko Mladić nikada nije uhapšen.

Među 250.000 dokumenata, depeša američkih ambasada širom sveta upućenih Stejt departmentu, nalazi se i više hiljada dokumenata iz bivše Jugoslavije.

Nedeljnik „Špigel” izradio je za čitaoce i poseban „Interaktivni atlas”. Uz pomoć tog pretraživača može se pratiti koliko depeša američkih ambasada iz zemalja na prostoru bivše Jugoslavije i iz kojih godina mogu da se pročitaju među dokumentima koje je objavio Vikiliks izazavši burne reakcije širom sveta.

Tako se, prema Špigelovoj statistici, može pročitati 994 depeša iz Beograda (počevši od 1966. godine), iz Zagreba 1.686 (počevši od 1991.) i iz Sarajeva 869.

Među poverljivim dokumentima koje objavljuje Vikiliks, kako proističe iz Špigelovog „Interaktivnog atlasa”, nalazi se i 836 depeša iz Ljubljane, 668 iz Prištine, 522 iz Skoplja i 164 iz Podgorice.

S obzirom na veliki broj depeša sa prostora bivše Jugoslavije, i na taj region se odnose ocene dopisnika širom sveta koji navode da će u nizu zemalja delovi novije istorije možda morati da se napišu ponovo posle objavljivanje poverljivih i tajnih dokumenata američke diplomatije na portalu Vikiliksa.

No comments:

Post a Comment