Sunday, November 21, 2010

Na Artemija poslati specijalci!?


Snagama Kosovske policijske službe, koje se već nalaze kod manastira Duboki potok, u kome se, sa svojim pristalicama nalazi vladika Artemije (75), stiglo je, u dva navrata,i pojačanje u vidu pripadnika specijalne jedinice ’’Rosa’’. Specijalci su, kako saznajemo sa terena, ušli u manastir i počeli da iznose monahe, koji im nisu pružali bilo kakav fizički otpor.


U manastiru se, pored novopostavljenog episkopa raško prizrenskog Teodosija, nalaze i, od večeras račinjeni vladika Artemije sa desetak kaluđera i 22 monahinje.

Nakon što su rasčistili deo vernika oko Dubokog potoka, pripadnici jedinice ''Rosa'' ušli su u manastir i krenuli ka vladici Artemiju i monasima koje su, jednog za drugim, počeli da iznose. Za vreme ove policijske akcije monahinje su neprekidno pevale stare narodne pesme, a specijalce su dočekale pesmom ''Oj Kosovo, Kosovo''.

Nakon što su izneti svi monasi, vladika Artemije se zaključao u keliji, odbijajući da izađe.

Pripadnici policije su tražili da ih pusti u svoju keliju kako bi pregovarali. Međutim, nakon što je Artemije to odbio, vrata su obijena, a policajci su ušli.

Sa pripadnicima jedinice ''Rosa'', kako nam je javljeno, nalaze se i francuski žandarmi iz EULEKS-a, koji, nakon izvođenja monaha, vrše njihovo legitimisanje, ali se ne izjašnjavaju šta će dalje raditi sa Artemijem i njegovim pristalicama.

U oči ulaska policije, atmosfera u Dubokom potoku je bila veoma napeta, dok su monasi neprekidno dežurali ispred kelije u kojoj se nalazi vladika Artemije.

Kako saznajemo, komandir KPS-a je monasima rekao da je pred Duboki potok došao na poziv SPC.

Artemijeve pristalice se pribojavaju da bi, zajedno sa njim, mogli da uskoro budu proterani sa KiM i da, sa srpske strane administrativnog prelaza, budu uhapšeni i zatvoreni.

No comments:

Post a Comment