Saturday, November 27, 2010

Отворен међународни Сајам етно хране и пића



БЕОГРАД - Пети међународни Сајам етно хране и пића, на коме учествује више од 200 излагача, отворен је на Београдском сајму под слоганом "Утемељење робне марке етно производа".
На сајму, који ће трајати до 30. новембра, биће представљени специјалитети који се праве по традиционалним рецептима, рекао је на отварању потпредседник Привредне коморе Србије (ПКС) Саша Влаисављевић, нагласивши да је циљ организатора да се на тој специфичној сајамској манифестацији прикажу робне марке етно прозивода у Србији.

Влаисављевић је казао да ће тако бити промовисани национални производи и да ће посетиоци моћи да виде шта све Србија има да понуди.

Он је навео да у Србији има око 778.000 пољопривредних газдинстава, да је тржиште прехрамбених производа веома значајно и да све више потрошача тражи аутентичне производе из домаће радиности.

Пољопривреда у Србији треба да постане стратешка привредна грана и требало би да има најмање пет одсто буџета већ од следеће године, рекао је Влаисављевић.

Он је додао да ће на сајму бити представљно 28 пољопривредно-прехрамбених производа са заштићеним географским пореклом.

На сајму учествују произвођачи из 20 региона Србије, а присутни су и гости из Грчке и Бугарске.

Манифестација је намењена првенствено пословним посетиоцима - власницима ресторана и трогвинских радњи, ради упознавања са специјалитетима које могу да уврсте у своју понуду.

Међу изложеним производима могу се пронаћи џемови, слатко, ајвар, колачи, пите, разне врсте сирева, кајмак, вино, ракије...

Сајма је отворен за посетиоце од 10 до 19 сати, осим у уторак, када ће радити до 17 сати а признања ће бити свечано уручена 30. новембра.

Сајам заједно организују ПКС и Београдски сајам, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, а цена улазнице је 250 динара.

No comments:

Post a Comment