Monday, November 22, 2010

Tadić: Država će pomoći Sandžaku
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, tokom obilaska radova na obilaznici oko Novog Pazara, da će država učiniti apsolutno sve da se popravi ekonomska situacija u tom delu Srbije, uprkos ekonomskim teskoćama sa kojima se susreće.Predsednik Tadić i episkop Teodosije
- Znamo kako je teško ovde živeti i sa kakvim se siromaštvom građani susreću i znamo i znam da su mnoga preduzeća koja su nekada dobro radila u ovom kraju ugašena, ali je i u teškim okolnostima Vlada Srbije spremna da izdvoji značajne investicije za ovaj kraj - kazao je Tadić.

On je rekao i da je doneta odluka da autoput prema Crnoj Gori prođe preko Pešterske visoravni i da se ovaj kraj gasovodom u naredne tri godine poveže sa ostatkom Srbije.

Tadić je rekao i da u ovom kraju postoje izuzetne mogućnosti za razvoj poljoprivrede i da je moguće da se u Novom Pazaru napravi industrijska zona.

Odgovarajući na pitanja novinara Tadić je rekao da pravo Bošnjaka na svoju kulturu i jezik ne smeju da budu dovedena u pitanje i da su verska prava regulisana zakonom.

- Kada je usvajan zakon o verskim pravima nije postojala ni jedna zamerka starih verskih zajedinica a ja ću se brinuti da svi i svaki pojedinac u Srbiji imaju zagarantovane verske i nacionalne slobode. I ovaj deo zemlje po tome ne može biti različit ni od jednog drugog - zaključio je predsednik Srbije.

Tadić je ranije danas obišao crkvu Svetih apostola Petra i Pavla, poznatiju kao Petrova crkva, gde ga je dočekao novoimenovani vladika raško-prizrenski Teodosije.

Pravoslavni sveštenici upoznali su Tadića sa istorijatom Petrove crkve, koja je najstarija hrišćanska bogomolja na Balkanu, a sagrađena je u VIII veku.

Sa predsednikom Srbije u Sandžaku su ministri Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Predesednik Srbije će u toku dana obići i radove na raskrsnici Karajukića bunari - Buđevo, zatim će posetiti jednu srpsku i jednu bošnjnačku porodicu - Avdoviće u selu Rasno, i Rakočeviće u selu Buđevo.

Fevzija Murić, lider Stranke za Sandžak, koja participira u lokalnoj vlasti Novog Pazara, smatra da je prisustvo predsednika Tadića u Sandžaku veoma korisno i on njegov dolazak vidi vidi kao potvrdu opredeljenja države da ulaže u taj region. Predsednik Sandžačke narodne stranke i bivši gradonačelnik Novog Pazara Mirsad Đerlek predsednikovu posetu ocenjuje kao "dobar gest" i "iskorak" u rešavanju problema kojih u toj regiji ima. I Đerlek smatra da su ekonomski problemi tog kraja pali u drugi plan zbog podela unutar Islamske zajednice.
On očekuje od Tadića danas da građanima ovog regiona donese neku konkretnu, određenu poruku, da učini neki potez.

Zukorlić: Diskriminatorski odnos države prema Islamskoj zajednici
Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenjuje za Tanjug da dolazak Tadića sa Ljajićem i Ugljaninom ukazuje na pokušaj da se ministrima vrati izgubljeno u narodu poverenje, ali i ističe da njega pre svega zanimaju poruke Tadića građanima. Zukorlić smatra da činjenica da će, prema programu posete, predsednik posetiti samo Petrovu crkvu, "predstavlja potvrdu nastavka diskriminatorskog odnosa države prema Islamskoj zajednici".

http://www.blic.rs/Vesti/Politika/219035/Tadic-Drzava-ce-pomoci-Sandzaku/print

No comments:

Post a Comment