Sunday, November 21, 2010

Pušači slobodni samo u sopstvenom domu

OD ČETVRTKA NA SNAZI NOVI ZAKON

Pušači slobodni samo u sopstvenom domu

Za tri dana pušači će morati da promene dosadašnje navike. Cigaretu, kada počne da se primenjuje Zakon o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, više neće moći da zapale na radnom mestu, u liftovima, hodnicima, čekaonicama... Isto će važiti i za škole, fakultete, bolnice, menze, biskope... Tamo čak neće postojati ni prostorija za pušače.

- Poslodavac u ostalim preduzećima, ustanovama i slično može, ali ne mora da otvori posebnu prostoriju za pušenje. Ona mora da ima ventilacioni sistem, koji je sastavni deo prostorije za pušenje i koji je fizički odvojen od drugog ventilacionog sistema - kaže za „Blic” dr Srmena Krstev, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana.


Pušenje od četvrtka tako neće biti moguće ni u javnom prevozu, odnosno u tramvajima, autobusima, trolejbusima, taksiju, avionu, ali ni u službenim vozilima. Strastveni pušači za dva dana moraće da biraju koje će kafiće, restorane i kafane da posećuju jer će ih u mnogima od ovih objekata u uživanju u nikotinu onemogućiti jasno istaknut znak „Zabranjeno pušenje”.


Kako je u Hrvatskoj zabrana pušenja u ugostiteljskim objektima naišla na velika negodovanja stanovništva i vlasnika kafića, restorana i kafana, u kojima je vidno opao promet, u Srbiji je ostavljena mogućnost opredeljenja. Objekti manji od 80 kvadrata moći će da se opredele za to da li će biti pušački ili nepušački. Očekivanja Dragana Đorđevića, vlasnika niškog restorana „Sinđelić”, jesu da će mu i te kako opasti promet usled primene novog zakona.


- Mislim da će nepušači praviti probleme jer će smatrati da je po novom zakonu potpuno zabranjeno pušenje, što nije slučaj - kaže Đorđević.


Njegovo mišljenje ne deli Vladimir Mitrović, vlasnik poznatog novosadskog restorana „Plava frajla” i noćnog kluba „Giardino”, međutim primena ovog zakona biće nezgodna u noćnim klubovima, s obzirom na to da je kod velikog broja Novosađana cigareta i dalje sastavni deo dobrog provoda - kaže Mitrović.


U beogradskom kafiću „Time out”, koji se nalazi u sastavu istoimenog butika u kom od otvaranja nije bilo dozvoljeno pušenje, kažu da im to nije uticalo na promet.


Za građanina koji prekrši zakon predviđena je kazna 5.000 dinara, a za njegovog poslodavca od 30.000 do 50.000 dinara. Za firmu je kazna mnogo veća - od pola miliona do milion dinara.

Pušenje će biti dozvoljeno
- u sopstvenom stambenom prostoru
- u ugostiteljskim objektima koji su manji od 80 kvadrata a koji se za to opredele
- u većim ugostiteljskim objektima, ali u odvojenoj prostoriji
- na radnom mestu u posebno određenim prostorijama

No comments:

Post a Comment