Sunday, November 28, 2010

Дан заставе у Бујановцу


Албанци са југа Србије обележили Дан заставе, државни празник Албаније, поставивши албанску заставу на зграду општине Бујановац, поред заставе Србије. Обележавање организовала општина Бујановац.


Застава Албаније истакнута је данас на згради Скупштини општине Бујановац, поред заставе Србије. Заставу су поставили председник општине Шаип Камбери и председник Скупштине општине Јонуз Муслиу.
Постављању, организованом у склопу обележавања Дана заставе, државног празника Албаније присуствовали су сви лидери албанских политичких партија, руководство локалне самоуправе и грађани, Албанци, који су аплаузом пропратили тај чин. Скуп је протекао без инцидената, уз минимално присуство полиције.

Председник општине Шаип Камбери је, након постављања заставе, рекао да је то трећи пут заредом да руководство општине Бујановац поставља заставу на зграду општине, а да су 2006. године заставу поставили млади Албанци који су насилно ушли у зграду.

"На тај начин исказујемо протест поводом неповољног законодавног положаја националних мањина по питању истицања националних симбола, јер закон ограничава право на употребу симбола који означавају наш идентитет", рекао је Камбери.

Закон Србије не дозвољава истицање државних симбола других држава. Национални савети мањина имају право да усвоје симболе, који се морају разликовати од симбола матичне државе.

Застава на згради општине Бујановац, по речима челника самоуправе, разликује се у димензијама, неколико центиметара је краћа.

Институционални начин постављања албанске заставе поред српске много је бољи него када је то радила револтирана маса и када је било већих безбедносних проблема, након чега су покретани кривични поступци против младих људи који су то покушавали да ураде, рекао је Камбери.

На питање да ли зна у каквом су положају Срби који живе у Албанији и да ли тамо могу да истичу своју заставу и користе језик, Камбери је рекао да нема кључне информације о томе, али да мисли да Срби у Албанији могу да користе своје симболе.

Прослава обележавања Дана заставе настављена је у спортском центру у Бујановцу, наступом Културно-уметничког друштво "Беса" из Приштине.

No comments:

Post a Comment