Saturday, November 27, 2010

Protesti u Becu zbog crkve poklonjene SPC


Više desetina rimokatolika - Austrijanaca i Poljaka, protestovalo je danas u centru Beča protiv odluke bečke nadbiskupije da preda rimokatoličku crkvu Nojlerhenfeld u ovom gradu Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Aktivisti, koji žele i dalje da koriste tu crkvu, okupili su se ispred bečke katedrale Štefansdom, uz transparente, plakate i pojanje crkvenih pesama, iskazujući nezadovoljstvo odlukom o predaji crkve Nojlerhenfeld srpskoj pravoslavnoj parohiji u Beču.

Demonstracije, propraćene velikim medijskim interesovanjem, organizovali su crkveni savet Nojlerhenfelda i poljska crkvena opština.

"Želimo da kardinal Kristof Šenborn spozna da nije ispravno pokloniti ovu crkvu", naglasili su organizatori, dodajući da je ta crkva svake nedelje puna.

"Mi smo protiv poklanjanja naše crkve, jer imamo parohiju preko 250 godina, i ja posećujem ovu crkvu preko četiri decenije. Ne razumemo zašto se živa crkva poklanja ili prodaje. Smatramo da je to velika nepravda", rekao je suorganizator protesta Gerhard Grin.

"Ispravno je da se crkve koje se ne koriste daju drugim crkvama, ali ne žive i rastuće, kao što je naša. Nije ni u interesu SPC da se tako nešto učini, jer to baca loše svetlo na čitavu stvar", dodao je on.

Sveštenik katedrale Štefansdom Toni Faber izjavio je da je "odluka nadbiskupije znak snažnog ekumenizma".

"Doneli smo odluku, nažalost, uz negodovanje katolika u toj crkvi, koji su se tek sada probudili. Situacija je takva u Beču da gubimo vernike i da ćemo zbog toga predati još naših crkava sestrinskim crkvama", istakao je Faber.

"Nadam se da naša srpska braća i sestre neće biti obeshrabreni ovim. Ovo nije nikakav verski rat, već samo ispoljavanje neslaganja katolika iz Nojlerhenfelda koji su se probudili tek sada", rekao je on.

Kardinal će se, prema njegovim rečima, sigurno ponovo obratiti nezadovoljnim vernicima i zamoliti da se nađe možda još neko bolje rešenje za ove katolike.

Crkveni savet Nojlerhenfelda negira da je ikada doneo odluku o spajanju sa drugom crkvom u ovom delu Beča.

"Crkveni savet nije ni u jednom trenutku pristao na odluku nadbiskupije, šta više, mi smo naše neslaganje sa odlukom o zatvaranju jedne žive crkve preneli kardinalu. U našoj crkvi, koja postoji 250 godina ima puno vernika. Mi smo najživlja crkva u ovom delu Beča jer nedeljom naše mise posećuje preko 750 ljudi", kazao je član crkvenog saveta Karl Vormastek.

On je istakao da se u crkvi mise služe na nemačckom i poljskom i da austrijska i poljska parohija već godinama sprovode zajedničke aktivnosti.

"Što se tiče SPC, čestitam na veoma fer odnosu", dodao je Vormastek.

On je naveo da je crkveni savet prikupio preko 1.000 potpisa protiv odluke nadbiskupije i najavio da će protesti biti nastavljeni.

Nadbiskupija u Beču će, i pored protesta austrijskih i poljskih vernika, predati svoju crkvu u 16. bečkom okrugu SPC-u, najavljeno je ove nedelje.

Rimokatolička parohija Nojlerhenfeld neće biti rasformirana tom odlukom, već će biti spojena sa susednom parohijom "Marija Namen", ističe se u saopštenju, uz podsećanje da je to bilo tako i do 1939.

Dve crkve su, kako se ističe, udaljene samo nekoliko stotina metara.

Odluka nadbiskupije je "obrazložena i nepromenljiva", istaknuto je u saopštenju, uz napomenu da u Beču oko 750.000 rimokatolika ima na raspolaganju 172 crkve, a istovremeno oko 150.000 srpskih pravoslavnih vernika u Beču i okolini imaju samo tri hrama, što je ogroman disbalans.

SPC će dobiti crkvu i prostorije Nojlerhenfelda na poklon, bez ikakvih skrivenih protivusluga. U isto vreme, poljski vernici neće biti proterani iz te crkve, već će parohija nastaviti da postoji, iako će njen sveštenik ubuduće služiti u susednoj crkvi.

Nadbiskupija je podsetila i na izjave nadbiskupa bečkog kardinala Šenborna, koji je naglasio da nijedna katolička crkva neće biti zatvorena niti prodata, već predata istočnim crkvama, sa kojima katolici imaju mnogo zajedničkog.

Međutim, poljski vernici, koji se okupljaju u crkvi, koja bi na leto trebalo da bude predata SPC, ne slažu se sa odlukom nadbiskupije i najavljuju demonstracije kako bi njihova crkva ostala rimokatolička.

Poljaci nisu zadovoljni odlukom nadbiskupije da se sele u obližnju crkvu "Maria Namen", koja je, kako oni smatraju, premala za oko 800 vernika, koji, kako tvrde, svake nedelje dolaze u crkvu. Oni su saopštili da žele i dalje da se mole u crkvi u kojoj su to i do sada činili.

Poljaci ističu da nisu samo oni pogođeni ovom merom, već da je protiv odluke nadbiskupije i austrijska crkvena opština i predlažu da se Srbima preda crkva "Marija namen".

Poljaci sebe predstavljaju kao "žrtveno jagnje", a u medijima mnogi govore o "verskom ratu" koji je izbio zbog odluke nadbiskupije.

Iz SPC u Beču nisu želeli da komentarišu proteste Poljaka, ističući da im je sagovornik bečka nadbiskupija i da ne žele da se mešaju u ovaj spor.

(Tanjug)

No comments:

Post a Comment