Sunday, November 21, 2010

Dodik položio predsedničku zakletvu


15. novembar 2010. u 11.38

Novoizabrani predsednik RS Milorad Dodik poručio je da je njegov cilj jaka, stabilna, demokratska i prosperitetna RS sa nadležnostima koje su joj date Dejtonskim sporazumom. Izabran predsednik Skupštine RS i potpredsednici.

„Ja sam za moguću BiH, a ona je moguća samo sa RS i nadležnostima koje su joj potvrđene Dejtonskim sporazumom. Oni koji sanjaju unitarnu BiH, ili koji se nadaju da će pod plaštom evropskih integracija razvlastiti RS, treba da znaju da mi nikada i ni pod kojim uslovima nećemo odustati od svoje autonomije, ni po cenu ulaska u Evropsku uniju”, kazao je Dodik u inauguralnom govoru u skupštini RS.

Dodik je poručio da će kao predsednik RS poštovati pravo građana da se o evroatlantskim integracijama izjasne na referendumu.

Navodeći da je nepristajanje na „nelegalno delovanje visokih predstavnika i OHR-a” imalo za cilj zaštitu legitimnih interesa i ostvarivanje ustavne pozicije RS, Dodik je poručio da je za BiH koja uvažava RS, ali ne i za BiH „iz islamskih deklaracija i nekih usijanih političkih glava u Sarajevu”.

Novoizabrani predsednik RS dalje je naveo da nije zadovoljan učinkom institucija koje su, kako je rekao, na silu kreirane na državnom nivou, ocenjujući da su neke od tih institucija poput Suda i Tužilastva BiH, uspostavljenje mimo Ustava BiH.

Dodik je kazao da je i protiv toga da RS i Federacija BiH plaćaju neefikasnu i nepotrebnu administraciju u institucijama koje su kreirane na nivou BiH, ističući da ne vidi razlog zbog kojeg BiH ne bi mogla pristupiti EU kao decentralizovana složena federalno-konfederalna državna zajednica.

„U zabludi su svi koji veruju da bi širom promenom Ustava, BiH postala funkcionalnija državna zajednica. Nema tog Ustava koji će državu učiniti funkcionalnijom ukoliko ne postoji politička volja da se on sprovede”, kazao je Dodik poručujući da je suština njegovog političkog angažmana RS i njena sigurnost, trajnost, neuništivost i bezbednost.

Novi predsednik RS kazao je da ovaj entitet pripada svim njenim stanovnicima bez obzira na nacionalnu, versku i drugu pripadnost, pozivajući institucije Federacije BiH i predstavnike svih konstitutivnih naroda na dijalog kako bi se pronašao bazični kompromis o budućnosti BiH.

„Jedino mir nema alternativu. Odbacujem svako nasilje i promoteri toga ma gde bili i na kojoj se strani nalazili, moraju biti kažnjeni rigorozno”, kazao je Dodik.

On je dalje rekao da će nastaviti da unapređuje prijateljske odnose sa Rusijom kao i saradnju sa SAD, zemljama članicama EU, dodajući da se nesporazumi RS sa međunarodnom zajednicom svode na „bespravno delovanje visokog predstavnika”.

„Nametanje zakona i odluka od strane visokog predstavnika u RS više ne prihvatamo. I dalje ostajemo na stanovištu da je OHR glavni kočničar svih reformskih procesa u BiH i glavna prepreka na evropskom putu BiH”, istakao je on.

Govoreći o odnosima sa Srbijom, Dodik je poručio da će se ubuduće još aktivnije sprovoditi Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, dodajući da će raditi i na unapređenju odnosa sa Hrvatskom.

„Mi u RS možemo samo da damo punu podršku predsednicima Srbije i Hrvatske, koji su na ove prostore posle gotovo dve decenije doneli jedan novi optimizam koji će dodatno stabilizovati ceo region”, naglasio je predsednik RS.

Dodik je poručio da oni koji su tokom proteklog rata počinili zločine nad nesrpskim stanovništvom neće imati zaštitu institucija RS, ali da će istovremeno insistirati da pravda stigne i one koji su zločine počinili nad Srbima.

„Ja i ovog puta izražavam najiskrenije žaljenje zbog svake nevino stradale žrtve, posebno onih žrtava koje su stradale od ruku pojedinaca iz naroda kojem i sam pripadam. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje. I svaki zločin osudu”, istakao je on.

Dodik je dalje naveo da će insistirati na daljem ekonomskom razvoju RS, a da novu entitetsku vladu vidi kao instituciju koja će raditi na unapređenju životnog standarda svih građana ovog entiteta.

Novoizabrani predsednik RS Milorad Dodik danas je u parlamentu položio svečanu zakltevu.

Zakletvu su položili i novoizabrani potpredsednici Emil Vlajki i Enes Suljkanović.

U Parlementu RS izabrano je i novo skupštinsko rukovodstvo. Igor Radojičić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) danas je ponovo izabran za predsednika skupštine RS, dok su za potpredsednike parlamenta izabrani Snježana Božić iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Ramiz Salkić iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Inauguraciji predsednika i potpredsednika RS prisustvovali su predsednik Srbije Boris Tadić, ambasadori dvadesetak zemalja akreditovanih u BiH među kojima su i ambasadori Srbije, Hrvatske, Crne Gore, SAD, Rusije, Nemačke i Francuske.

Konsitutivnoj sednici parlamenta prisustvovao je i prvi zamenik visokog predstavnika Roderik Mur, predstavnici RS u zajedničkim institucijama BiH, nevladinog sektora, kao i predstavnici verskih zajednica.

Zgrada Narodne skupštine RS je pod posebnim merama obezbeđenja MUP-a RS uključujući i jedinice specijalne policije RS sa psima obučenim za otkrivanje eksploziva.

Poslanici osmog saziva Narodne skupštine RS primili su pred početak skupštinskog zasedanja sertifikate Centralne izborne komisije BiH.

U novom sazivu parlamenta RS vladajući SNSD imaće 37 poslanika, SDS 18 poslanika, Partija demokratskog progresa (PDP) sedam, Demokratski narodni savez (DNS) šest, Socijalistička partija RS (SP RS) četiri, Demokratska partija (DP) i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) po tri poslanika, Narodna demokratska stranka (NDS) i SDA po dva poslanika i Srpska radikalna strabnka RS (SRS RS) jednog poslanika. (Beta)

No comments:

Post a Comment