Sunday, November 21, 2010

I Artemije kao beskućnik u Kraljevu


21. novembar 2010. u 11.22


Posle nasilnog povratka sa KiM raščinjeni vladika Artemije smestio se u kraljevačkom hotelu „Rojal”. Monasi iz bratstva manastira Crna reka vratili se na privatno imanje na planini Jelici.

Raščinjeni vladika Artemije, koji je u subotu rano ujutru intervencijom Kosovske policije i Euleksa zajedno sa monasima izbačen iz manastira Duboki potok kod Zubinog Potoka, obreo se u Kraljevu i smestio u hotelu „Rojal”, pišu „Večernje novosti”.

Sudbina sada već bivšeg vladike, koji je pre dva dana sa četrdesetak monaha pokušao da pod svoju upravu stavi manastire na severu KiM, za sada je neizvesna. Protiv njega je SPC podnela krivičnu prijavu zbog uzurpiranja imovine, koju je policija prosledila Tužilaštvu, pa bi sada Artemije mogao da se uskoro nađe pred sudom. To je u subotu potvrdio i ministar policije Ivica Dačić.

Okružen svojim pristalicama u restoranu hotela u Kraljevu, vidno umoran, raščinjeni vladika u subotu nije bio raspoložen za bilo kakav razgovor. Dalje namere, najavu hapšenja, spekulacije da je „naterao” Sabor da ga raščini, da se nije nadao ovakvom ishodu... nije želeo da komentariše.

Nešto pričljiviji bio je otac Irinej, jedan od njegovih monaha, koji je rekao da ih je KPS najpre izbacila iz manastira, a potom proterala sa Kosmeta.

„U pratnji naše policije stigli smo dovde da se vladika odmori, a kuda ćemo dalje ni mi ne znamo”, rekao je Irinej.

U manastir Šišatovac, u kome je do sada boravio, kako „Novosti” saznaju sada formalno monah Artemije se ne vraća. Monasi koji su ovde boravili spakovali su u subotu ujutro stvari i napustili ovu svetinju. Upravu nad manastirom ponovo je preuzeo jeromonah Andrej, koji je bio i pre dolaska Artemija i njegovih monaha.

Nedležni episkop sremski Vasilije, kaže za „Novosti” da su monasi lojalni raščinjenom vladici Artemiju, da su to hteli, mogli tu da ostanu. Samog Artemija je, kako je precizirao, poslednji put video u utorak, dan pre početka zasedanja Sabora SPC. Te večeri, Artemije je napustio Šišatovac i uputio se direktno ka KiM.

Intervencija kosovske policije, rečima portparola Besima Hotija, započeta je u petak popodne i trajala je do subote ujutru, sve dok Artemije nije napustio KiM na prelazu Brnjak. Akcija je, kako kaže, izvedena po prijavi legitimnih predstavnika SPC na Kosovu i naredbi javnog tužioca Euleksa. Istovremeno, Eparhija raško-prizrenska saopštila je da su u Dubokom potoku bili angažovani „samo lokalni Srbi, koji imaju dobre veze sa sveštenstvom i narodom” i da Euleks nije ulazio u manastir.

U Eparhiji raško-prizrenskoj u subotu je bilo mirno. Novi episkop Teodosije služio je prvu liturgiju posle Sabora u manastiru Crna Reka, kod Tutina.

„Svi monasi, sveštenici i vernici na ovom prostoru raduju se što se sve dobro završilo, što su se sva iskušenja i nevolje završile na najbolji način i što su se sveštenici i monasi vratili svom uobičajnom životu”, rekao je vladika Teodosije nakon nemilih događaja u manastirima Duboki potok i Devine vode.

Vladika Teodosije kaže da nije očekivao da će poslije izbora za episkopa raško-prizrenskog da se suoči sa ovako velikim problemom i „požarom koji je trebalo gasiti”.

„Ovaj problem ne postoji od juče, mi se sa tim nosimo niz godina, samo što je sada kulminirao. Bilo je dosta strpljenja, odlučnosti, da sve rešimo na miran način”, rekao je vladika Teodosije.

Episkop raško-prizrenski naglašava da su svi, Sveti arhijerejski sabor, organi države Srbije, sveštenstvo, monaštvo, vjerni narod, bili spremni da se ovaj problem riješi.

„Mogu da kažem da su svi na Kosovu i Metohiji položili ispit, ja sam zaista srećan i ponosan zbog toga”, rekao je vladika za Radio-televiziju Srbije.

Monasi iz Crne reke se vratili na Jelicu
Grupa od 16 monaha iz bratstva manastira Crna Reka, predvođena bivšim igumanom Jovanom, vratila se danas u selo Loznicu na planinin Jelici kod Čačka.

Celokupno bratstvo, koje od juna ove godine boravi na imanju čačanskog privrednika Miloja Stevanovića, bilo je u manastiru Duboki Potok na liturgiji koju je u petak služio raščinjeni vladika.

Monasi su u Kraljevu sačekali da Artemije, za koga tvrde da je bolestan, krene prema Beogradu, pa su došli u Loznicu gde nameravaju da prezime.

Jedan od monaha,koji nije želeo da se predstavi, rekao je Tanjugu da na imanju u selu Loznici, o kome od prošlog leta sami vode računa, imaju sve što im je potrebno.

Gazdinstvo privrednika Stevanovića, poznatog među seljanima kao „Grešni Miloje”, nalazi se na površini od 3,5 hektara.

Pored ostalog, monasi tu gaje poveće stado ovaca i obavljaju druge poljoprivredne poslove, a često im u pomoć pritiču i okolni meštani.

Monasi na molitvu ponekad odlaze u jedan od ovčarsko-kablarskih manastira. (agencije)

No comments:

Post a Comment