Saturday, November 27, 2010

Америчка компанија откупила документацију за Телеком
27. новембар 2010. | 21:37 | Извор: БетаБЕОГРАД - Америчка компанија Американ мобајл (American mobile) откупила је документацију за учешће на тендеру за куповину дела акција компаније Телеком Србија, сазнала је данас агенција Бета у Влади Србије.
Власник америчке компаније је најбогатији човек на свету Карлос Слим чија се имовина процењује на 83 милијарде долара.

Компанија Америкен мобајл је у влаништву породице Слим и највећег америчког оператетера AT&T. Слим је власник 45 одсто, а AT&T 25 одсто, а остатак акција имају мали акционари и један фонд.

Компанија је мегаоператер и има више од 211 милиона корисника мобилне и 25 милиона корисника фиксне телефоније.

Како Бета сазнаје, Грци су најавили да ће сигурно продати својих 20 одсто акција компаније Телеком, а званичну одлуку ће саопштити до краја године.

Влада Србије продужила је у четвртак "због великог интересовања" рок за откуп тендерске документације за куповину дела акција Телекома до 10. децембра. Документацију за учешће на тендеру раније су откупили Телеком Аустрије, Дојче телеком и Франс телеком.

Влада Србије поседује 80 одсто акција Телекома, а преосталих 20 одсто акција поседује грчки ОТЕ, у којем Дојче телеком има 30 одсто удела.

Министарство финансија Србије објавило је 20. октобра тендер за продају 51 одсто акција Телекома Србије, чија је укупна вредност процењена на 2,43 милијарде евра.

Компанија Телеком Србија имала је профит од 13,3 милијарде динара у 2009. години и према томе била компанија са највећом нето добити на спрском тржишту.

No comments:

Post a Comment